A tiszta faluért

Go down

Re: A tiszta faluért

Témanyitás  Virtus on 2009-05-06, 13:36

Kedves Sois!

Ez szép dolog. Gondolom, hozzászólásából, hogy a Fő utcában laknak. Mit szól ahhoz amit a Romák művelnek a faluban? A piszkítás nyomait is eltakarítják majd?

Virtus

Hozzászólások száma : 6
Registration date : 2009. May. 06.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: A tiszta faluért

Témanyitás  sois on 2009-03-24, 13:11

Ma kinéztem az ablakon és egy ember szedte össze a szemetet, köszönet értge, de való igaz akik elszórták azok igazán odafigyelhetnének

Nescafe írta:Kijött végre a jóidő. A családdal elmentünk sétálni a falu legszebb részére a Fő utca és környékére és amit ott tapasztaltunk az felháborító volt. Mindenhol szemét, sörösboboz, pálinkásüvegek, külömböző tasakok a templomnál lévő parkban fecskendők, ürülék. Ez most kedves Tárnoki társaim mire fogható, világválság? Nem, ez kérem szépen igénytelenség. Szégyeljék magukat. Nem ártana kitakarítani a falut. Sad
Crying or Very sad
avatar
sois
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 8
Age : 70
Registration date : 2008. Jan. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: A tiszta faluért

Témanyitás  Nescafe on 2009-03-23, 15:30

Kijött végre a jóidő. A családdal elmentünk sétálni a falu legszebb részére a Fő utca és környékére és amit ott tapasztaltunk az felháborító volt. Mindenhol szemét, sörösboboz, pálinkásüvegek, külömböző tasakok a templomnál lévő parkban fecskendők, ürülék. Ez most kedves Tárnoki társaim mire fogható, világválság? Nem, ez kérem szépen igénytelenség. Szégyeljék magukat. Nem ártana kitakarítani a falut. Sad
Crying or Very sad

Nescafe

Hozzászólások száma : 5
Registration date : 2009. Mar. 23.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: A tiszta faluért

Témanyitás  Bitó Sándor on 2008-04-22, 22:44

Pisti 211

Honnan veszed az a 8 milliót??

Bitó Sándor

Hozzászólások száma : 22
Age : 48
Registration date : 2008. Jan. 07.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Zöld hulladék szállitás

Témanyitás  pisti211 on 2008-04-22, 21:26

Csodálatos,nem?
Tavaly 4 millióért elvitték,most az Önkormányzat nyolcat fizet érte.Miért?Csaknam vissza is kell fizetnie valamit valakinek?Nem állitom,csak kérdezem!
Ez még nem elég!lakásonként havi 400+AFA díjat is fizetni kell,ha nem jön a büntetés!Nem aranyos?Hajrá Tárnok!Hajrá Szolnoki!Még van két év!

pisti211

Hozzászólások száma : 16
Registration date : 2008. Feb. 17.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: A tiszta faluért

Témanyitás  istvan on 2008-04-18, 10:57

A nyesedék és zöldhulladék elhelyezésének gondjai

A levegő védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 21/2001. Kormányrendelet 11. § (4.) bekezdésében kimondja: „…lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos.”Felkészületlenül érte az ország településeit ez a kormányrendelet, amely az Európai Unió jogszabályához igazodik, és az önkormányzatokra hagyta a probléma megoldását.
Ezt és a lakosság kérését is figyelembe véve az önkormányzat, a Tárnokért Kht., valamint a Faluvédő és Szépítő Egyesület tervbe vette a zöldhulladék és nyesedék összegyűjtését és kezelését 2001-ben.

A nyesedéklerakó-helyek története dióhéjban

Első gondolatunk, a törökbálinti gyakorlat alapján a nyesedék helyi feldolgozása (zúzása) volt. Ennek érdekében önkormányzatunk, a törökbálinti önkormányzattal közös pályázatot nyert zúzó-darálógép és szállítóeszköz vásárlására.
2002 márciusában 11 nyesedékgyűjtő helyet jelöltünk ki a község különböző, jól megközelíthető helyein. Erről a Tárnokhírben és szórólapokon értesítettük a lakosságot, figyelmeztetve és kérve őket a gyűjtés szabályaira.
Amikor a gyűjtőhelyeken elkezdődött a hulladék aprítása, kiderült, hogy a darálógép nem tudott mit kezdeni az építési törmelékkel, a nylonzsákba csomagolt dögökkel, a 30 méter hosszú rozsdás drótkerítéssel, a rongyokkal. Nem volt más lehetőség, a gyűjtőhelyeken összegyűjtött anyagot, komoly pénzért, markológéppel és teherautóval kellett eltakarítani. Egyes emberek fegyelmezetlensége miatt, és a gyűjtőhelyek közelében élő lakosok kérésére először két lerakóhelyet – a vasútállomás és az öreg temető mellett lévőt – majd később a többit is bezártunk.
Világossá vált, új megoldást kellett keresni. Szerződést kötöttünk Pillár Emil tárnoki vállalkozóval az ingatlanok elé kitett nyesedék és zöldhulladék összegyűjtésére és elszállítására, amit a nemrég megnyílt Compostal Kft. ma is térítésmentesen fogad.
A Településellátó Szolgálattal közösen pedig megszerveztük a nyesedék és zöldhulladék összegyűjtésének rendszerét. Aug. 4-től szeptember 30-ig a lakóingatlanok elé kitett zöldhulladékot – vállalkozóval kötött szerződés szerint az előre kijelölt és közzétett napokon – szállítottuk el. A tapasztalatok pozitívak voltak.

A gyűjtés legutóbbi tapasztalatai

Felkértük Pillár Emilt, számoljon be a gyűjtés tapasztalatairól.
„A lakosság megelégedett a rendszerrel, örül neki. Többen hiányolták a megfelelő tájékoztatást. Nem tudják, mikor van a gyűjtés, hogyan kell kihelyezni a nyesedéket. Kiderült, hogy nem a tájékoztatással van baj, hanem annak eljutásával az emberekhez. A legmegbízhatóbb hírforrás a Tárnokhír. Vannak, akik nem veszik meg, vagy ha igen, nem olvassák el elég figyelmesen a hirdetményeket és a felhívásokat, a szórólapokat pedig sokan bedobják a kukába. Jó lenne, ha a jövőben feltűnőbbek, figyelemfelkeltőbbek lennének a hirdetmények.
A másik probléma, hogy az emberek egy része nincs tisztában a nyesedék és a zöldhulladék fogalmával. A nyesedék a fás szárú növényekről (fák, cserjék és bokrok) lemetszett vessző és gally. Semmiképpen nem tartozik bele a fatörzs, és végképp nem a tövestől kitermelt fa. Ezeket fel kell darabolni, hogy szállíthatók legyenek, amely a tulajdonos feladata. Zöldhulladék a lenyesett fű, a kitépett gaz, a már letermett zöldségfélék, az elvirágzott dísznövények, egyszóval a lágyszárú növények maradványai és a falevél.
A legtöbb ember hét végén dolgozik a kertjében. Többen kérték, hogy a gyűjtést kedd helyett hétfőn végezzük. Részemről ennek nincs akadálya. Én viszont fontosnak tartanám a gyűjtés időpontjának módosítását is. Szeretnénk minél előbb kezdeni, hogy a kijelölt helyekről az összes hulladékot még aznap el tudjuk szállítani a komposztálóba, mielőtt az bezár. Ezért célszerű lenne előző este kitenni hulladékot, hogy másnap reggel 7 órakor indulhassunk a gyűjtőútra.
Szólnom kell arról is, ami eddig nem tetszett, és jó lenne javítani rajta. Sajnos akadtak olyan lakosok, akik a zsák aljára háztartási szemetet tettek, és zöldhulladékkal takarták le. Megesett az is, hogy földdel és kaviccsal kevert füvet helyeztek a zsákba. Egyikkel sem tudnak mit kezdeni a komposztálóban. A kérdéses lakók elfogadták a figyelmeztetésünket, és be is tartották ígéretüket .Mivel a komposztálóban ellenőriznünk kellett a zsákok tartalmát, arra kértünk mindenkit, hogy ne kösse be a zsákot, mert ezzel lassítja a munkánkat.
Nem tudom megérteni az embereket! Miért nem veszik figyelembe a tilalmakat? Az összes lerakóhely bezárt, de erre fittyet hánynak. A legtöbb bajunk a Vereckei úton lévő lerakóhellyel van, amit április óta már kétszer kitakarítottunk, de hiába. Változatlanul hordják a nyesedéket, de sajnos a szemetet is. A közelben lakók kérését semmibe veszik, megfenyegetik őket, sőt olyan eset is előfordult, hogy bosszúból a szomszédos kert végébe dobálták a zsákokat. Legutóbb május 21-én délelőtt rakott le szeméttel kevert nyesedéket egy sötétkék kisteherautó. Nagyobb fegyelmet várok az emberektől, hiszen értük, a községért dolgozunk.”
Köszönjük Pillár Emil észrevételeit, amit be is építettünk a következő gyűjtési időszak tervébe.

Településellátó Szolgálat, Tárnok Nagyközség Önkormányazta, Faluvédő és Szépítő Egyesület

(Hozzászólásomat a Tárnokhír 2005. májusi száma 6.oldalán megjelent cikk alapján állítottam össze)

Dr. Gergely István


A hozzászólást istvan összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2008-04-18, 10:58-kor. (Reason for editing : istvan)

istvan
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 61
Registration date : 2008. Jan. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

A tiszta faluért

Témanyitás  Admin on 2008-02-18, 19:37

Követendő példa lenne mindenki számára.


Legyen hozzá közöd!

Szemetes a járda, a játszótér, az árok? Az intézmények, a buszmegállók, a boltok, a szemétgyűjtők környéke? A rét és a Benta-part? Megnőtt a fű a házunk előtt? Gyomos az árokpart és csupasz az utcánk? Úgy gondoljuk, hogy nem panaszkodni, elégedetlenkedni, vagy valakit szidni kell, hanem tenni azért, hogy ne legyen ilyen. Ne másoktól várjuk el, hogy rendet teremtsenek helyettünk, mozduljunk meg mi is, ha változtatni szeretnénk a nekünk nem tetsző állapoton: egyszóval alakítsuk saját magunk környezetünket olyanná, amilyennek látni szeretnénk: igényesnek, tisztának, szépnek.Ezt a gondolkodásmódot fiatalkorban kell minden embernek megtanulnia, amely hosszú folyamat. Minél zsengébb korban ébred fel a szép környezet iránti igény, annál gyorsabban és biztosabban alakul ki a környezettudatos, cselekvő magatartás.

Ezért tekinti a Faluvédő és Szépítő Egyesület egyik fontos feladatának a fiatalok bevonását közvetlen környezetük, lakóhelyük szépítésébe. Minden évben megszervezzük a felső tagozatban a tavaszi nagytakarítást a község bel- és külterületein. Így történt az idén is, amely jól illeszkedett a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) által meghirdetett KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napja elnevezésű programba. Az esemény megrendezésére Magyarországon első alkalommal ebben az évben került sor hagyományteremtő szándékkal, amelyre mi is beneveztünk. Az osztályközösségek a számukra kijelölt területeken pedagógusok és néhány tagunk irányításával dolgoztak. Az alsósok, mint minden évben, iskolájuk udvarát rendezték, virágpalántákat ültettek.Örömmel állapítottuk meg, hogy sokat javult környezetünk állapota, a szemét mennyisége számottevően csökkent. Ennek ellenére településünk néhány helyén nem lehetünk elégedettek a tisztasággal. A 6. a osztály sok szemetet talált a Benta-parton és a mederben, a Szúnyog-sziget felőli oldalon, valamint a Vereckei úton. Kérjük az itt lakókat, vigyázzanak jobban a patakra, és ne hordják ki a szemetet a telkük lábánál fekvő Vereckei útra sem. A Halastónál, a Tóparti sétány M7-es autópályával párhuzamos szakaszán szintén sok szemetet gyűjtött az itt takarító 7. c osztály. Nem értik, hogy a tiszta üdülőtelep lakói, miért nem törődnek jobban a tőlük csak karnyújtásnyira lévő területtel.


Miért volt hasznos ez a délelőtt? Nemcsak tisztábbak lettünk, de a gyerekek közül sokan felismerték, hogy mennyire fontos a közösségért végzett munka.Forrás: Tárnok.hu - Faluvédő és Szépítő Egyesület
avatar
Admin
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 111
Age : 55
Registration date : 2008. Jan. 05.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.nikosz.hu

Vissza az elejére Go down

Re: A tiszta faluért

Témanyitás  Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.