Díszkertek - Virágok

Go down

Re: Díszkertek - Virágok

Témanyitás  istvan on 2009-03-18, 17:25

Élő "drágakövek"


Csodálatos szépségű, különleges viráguk miatt nevezték így régen a trópusok párás őserdeiben és más meleg égövi tájakon élő orchideákat. Az elnevezés találó volt, mert egyes orchideafajok virágainak szépsége minden képzeletet felülmúl. Ebben nagy része van a virágok színes pompájának és kimeríthetetlen formagazdagságának. Az elnevezés helytálló volt az orchideák ára miatt is, mert egy-egy különlegesebb faj ára vetekedett a drágakövekével. A rendkívül magas árnak az volt az oka, hogy abban az időben még nem tudták őket szaporítani, mivel az elvetett mag nem kelt ki. Az orchideatöveket csak az eredeti termőhelyen, drágán, fáradságos munkával tudták begyűjteni az „orchidea-vadászok”, ahonnan a növényeket Európába szállítva melegházakban virágoztatták, nevelték tovább. Az őserdők sok ezer fája pusztult el a vadászok fejszéitől, mert a fákat ki kellett vágni, hogy hozzájuthassanak a magas fák ágain élő növénycsodákhoz.
Az orchideák családjába tartozó fajok száma a 20 ezret is meghaladja. A sivatagos tájak kivételével szinte az egész Földön elterjedtek. A legtöbb faj a trópusi tájakon található, s a sarkok felé haladva a fajok száma csökken. A mérsékelt öv tájain, mint egyszerű réti vagy erdei virágok élnek, így hazánkban is megtalálhatók a hazai flóra e legféltettebb, védett kincsei. (Kosborfélék)
A trópusokon több, orchideafajokban gazdag terület van. A legfontosabbak: Hátsó-India (különösen a Himalája keleti részének lejtői), Elő-India, Indonézia, Új-Guinea, illetve Dél-Amerika, Közép-Amerika és a Nyugat-indiai-szigetek.
Az Egyenlítő környékén a klíma többszintes esőerdők kialakulását eredményezte. Az itt élő növények egy része a talajtól teljesen elszakadva felköltözött a fák koronájába, ahol elegendő fény van. Az ilyen, fákon élő növényeket epiphytá-nak nevezzük. Nem élősködnek a fákon, csupán csak a helyet veszik igénybe, hogy az éltető fényhez jussanak.
A trópusi esőerdőkben élő orchideafajok túlnyomó többsége fán lakó. Káprázatosan szép vagy bizarr virágaikat a fák koronájában bontják ki Lassan fejlődnek, mert az ágvillákban, a kéregrepedésekben összegyűlő szerves korhadékok és az esővízben oldott anyagok nem elegendők gyorsabb növekedésükhöz. Gyökereik sajátságosan alkalmazkodtak a környezeti adottságokhoz: léggyökerekké váltak. A fatörzsre tapadva rögzítik a növényt, felszívják a repedésekből a tápanyagokat, de képesek a rájuk hulló csapadékot is felvenni, sőt még a levegő vízpáráját is megkötik. Leveleiken keresztül szintén képesek vízhez jutni.
A meleg égövi tájakon sok talajlakó orchideafaj is él, mégpedig ott, ahol a talajszinten elegendő a fény. Erdőkben és nyílt területeken, mohos sziklákra telepedve, vagy humuszos talajon találhatók, felhatolnak a hegyeken a hűvös régiókba. A Himaláján 1600-2300 m tengerszint feletti magasságban élnek a Paphiopedilum (Vénuszpapucs) nemzetség képviselői, amelyeknek különleges virágjában a belső lepellevél, az ajak alakja papucsra emlékeztet, és arra szolgál, hogy a virágport szállító rovar jól el tudjon benne helyezkedni, biztosabbá téve a megporzást. A botanikus kertek és a kertészetek üvegházaiban leggyakrabban a Vénuszpapucs nemzetség különböző fajait és hibridjeit láthatjuk virágozni.
Az orchideák virágainak formagazdagsága nagyfokú alkalmazkodás eredménye, amely biztosabbá teszi a rovarmegporzást. Az egyszikű növényekre jellemzően a virágtakarót lepellevelek alkotják. A belső három lepellevél közül az alsó, nektárt tartalmazó sarkantyús mézajakká alakult. A mézajak az orchidea virág legdíszesebb, legszínesebb vagy különleges alakú része. Ezek csalogatják a rovarokat a virágra, és kényelmes helyet is nyújtanak a virágport szállító rovaroknak. A virágok különböző módon alkalmazkodtak a hazájukban élő rovarok fogadására, ezért a nálunk honos rovarok alkalmatlanok a megporzásukra.
A megporzást követő megtermékenyülés után több hónap telik el a termés és a mag megéréséig.
A termések alakja szintén változatos és a fajokra jellemző. Az egyik orchideafaj vékony, szivar alakú termését, utóérlelés után, mint vaníliarúdat nálunk is árulják, kedvelt ízesítő sütemények, édességek és likőrök készítéséhez.
Az orchideák virágainak egyedülálló szépsége, meghökkentő alakja, rendkívüli formagazdagsága miatt tartjuk ezt a növénycsoportot a legszebb virágúnak. Bonyolult felépítésükkel azt bizonyítják, hogy ez a növénycsalád a növényvilág törzsfejlődésének igen magas lépcsőfokán áll.


Szűcs Lajos: A növényvilág csodái című könyve alapján összeállította:
Dr. Gergely Istvánné

Fotók láthatók: http://picasaweb.google.com/ig41179 weblapon.

istvan
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 61
Registration date : 2008. Jan. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Díszkertek - Virágok

Témanyitás  Admin on 2008-01-21, 15:04

Különös jelentősége van a tavasznak a kertész életében is. A tavasz a vegetáció kezdete, a növények fejlõdésének origója. A hosszú és zord tél után érkezik meg, sokszor hirtelen, váratlansággal tör ránk a hosszú várakozás után. Aki ilyenkor megkésik a kerti munkákkal, az egész évben szenvedi a mulasztását: a vetés, a palántázás, a metszés, a permetezés nem tûr halasztást, akkor kell elvégezni, amikor annak az optimális ideje van. Ha késünk, akkor munkánk eredményessége csökken! Ebben a rovatunkban kizárólag a díszkertekkel foglalkozunk.
avatar
Admin
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 111
Age : 55
Registration date : 2008. Jan. 05.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.nikosz.hu

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.