Konyhakert

Go down

Re: Konyhakert

Témanyitás  Tanyapark on 2008-03-08, 16:52

Ha van aki nyitott az ökológiai folyamatokat visszaállító és alkalmazó (ki)használó művelés iránt (direkt nem írtam azt, hogy "bio" mert az most kicsit lejáratott kifejezés) az látogasson el a www.permakultura.hu oldalra! Érdekes, megfontolandó - nem csak a kertészkedés szemszögéből nézve.

Zs.

Tanyapark

Hozzászólások száma : 1
Registration date : 2008. Mar. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Konyhakert

Témanyitás  Admin on 2008-01-21, 23:01

Mielőtt az ébresztőóra megszólal, már hallani a madarak dalolását. A kertbarátok sem maradnak a házban. Meleg, napfényes napokon csábítóan illatozik a föld. Hamarosan bimbóznak a nárciszok és a korai tulipánok, krókuszok és törpeíriszek tarkállanak a kertben. Mégse kezdjen túl korán munkához. Márciusban majd a sugárzó tavaszi nappalokat gyakran követi fagy, havazás.

A virágoknak az időjárás-változás nem árt, de a vetésnek igen.A csírázáshoz és növekedéshez meleg és nedvesség szükséges. A nehéz, agyagos talaj sokkal lassabban melegszik fel, mint a könnyű, homokos. Ne művelje az ágyásokat addig, míg a föld nedves, sáros. Ha már újra porhanyós és meleg, kezdődhet a kerti munka.

I. A konyhakertben

Míg a föld kiszárad és felmelegszik, készítse elő az ágyást az első veteményhez. A még el nem korhadt szigetelőanyag-maradványt gereblyézze félre: ez később a vetéssorok között újra védőtakarót képez. A szabaddá tett sávokat egyengesse el. A csigáktól hemzsegő kertben (nyirkos, agyagos talajon) pár hétre takarítsa el a szigetelő takarót.


Vetés, ültetés a szabadban

Enyhe éghajlatú vidéken már március közepétől vethető a szabadban nem érzékeny zöldségféle. Ilyen a lóbab, spenót, sárgarépa, vöröshagyma, zöldborsó, télispárga. Ne felejtse, hogy a később, de melegebb talajba vetett mag korábban kel ki. Ültethető már rebarbaragyökér és csicsókagumó is.


Vetés, ültetés fólia alatt

Fóliasátorban ültethet fejes salátát, karalábét, vethet metélő- és tépősalátát, hónapos retket, májusi répát, borsót. Palántaneveléshez vethet póréhagymát, karfiolt, kelkáposztát, fejeskáposztát. Esetleges éjszakai fagy miatt takarja be a melegágyást, fóliasátrat szalmagyékénnyel.

Melegebb napon szellőztessen, nehogy megégjenek a zsenge sziklevelek. Reggel öntözzön, hogy a növények estig kiszáradjanak. A nedves levél könnyen rothad vagy ellepi a gomba. Késő délután csukja be a fóliasátor ajtaját, hogy a nap melegét minél tovább elraktározza. Ügyeljen a gyomnövényekre: gyorsabban nőnek, mint a kultúrnövények és elnyomhatják a zsenge hajtásokat.


A burgonya előcsíráztatása

Meleg helyen már a hónap végén vethető a burgonya. Vigyázat! A gumók rosszul tűrik a hideget. Március elején előcsíráztassa a burgonyát. Tiszta ládában helyezze egymás mellé a gumókat és tegye meleg, világos helyre.


A rebarbara kihajtatása

Március elején borítson vödröt a rebarbara-hajtásokra, így korán szedhetők az első szárak.


Meleg előkultúra

Ablakpárkányon, trágyaágyásban vagy melegházban előnevelhető melegigényes zöldségféle. Március közepétől vethető itt zeller, paprika, paradicsom, padlizsán és cukordinnye.


Termés

Használja fel a téli tartalékot, mielőtt tönkremenne: a téli salátát és a káposztaféléket.


II. A fűszerkertben

Fűszernövények a szabadban

A fodroslevelű petrezselymet, a fehérgyökeret és a köményt elvetheti szabadföldbe. Hűvös tavaszi időben a mag lassan csírázik. Sorjelzőnek szórjon a sorokba korai retekmagot. Ültesse el a fokhagymát és a tormagyökeret is. Legjobb hely számukra a gyümölcsfák alja vagy a burgonyaföld széle. Március közepétől ültethetők a nem érzékeny fűszernövények, a citromfű, a metélőhagyma és az üröm.


Meleg előkultúra

Cserépben vagy melegházban vesse el a bazsalikomot. Az egynyári majoránna vetésének is most van az ideje, később kiültethető a szabadba. Melegben kicsíráztathatók az évelő fűszernövények: levendula, kakukkfű, rozmaring, izsóp, citromfű. Fóliasátorban is vethető fűszernövény, így korán szedhető az első levél borágóról, kaporról, turbolyáról, és zsázsáról.


III. A gyümölcsösben

Az utolsó metszési munkálatok

Legkésőbb március elején végezze el a gyümölcsfák metszési munkálatait. Ügyelve, hogy a fák koronája fényt és levegőt kapjon, a belülről növő ágakat kell eltávolítani. A nagyobb ágakat égesse el, mert a kéregben kártevők bújhatnak meg. A fahamu káliumtartalmú, trágyaként használható. Az egészséges ágakból készítsen rőzserakást, mely a hasznos állatoknak (pl. sün) búvóhelyként szolgál. A felaprított vékony ágak a komposztba kerülnek.


Gyümölcsfák ültetése

Minden gyümölcsfa-fajta ültethető ebben az időszakban. Kora tavasszal jó ültetni az őszi- és a kajszibarackot, a borszőlőt. A gyümölcs-bokrokat (ribizli, málna, egres, szeder) ültetés után az eredeti magasság kétharmadára kell visszavágni. A frissen ültetett gyümölcsfa köré öntözés után szórjon komposztot és szigetelőtakarót.


A türelem biztos termést ad

Márciusban csak a gyümölcsfák metszése sürgős. Fontos a komposztos, trágyás talaj-előkészítés. E szeszélyes hetekben azonban még várhatunk a szabadföldi munkával kedvezőbb időre.


IV. A virágoskertben

Azokról a növényekről kell gondoskodni (cserepes- és balkonvirágok, virággumók), melyek eddig „téli álmukat aludták". A fuksziát és a muskátlit vissza kell vágni: gyökeréből kirázni a régi földet, kicsit rövidebbre vágni és átültetni friss humuszba. Ehhez használjon üzletben kapható virágföldet. Világos, meleg helyen kihajtathatók a balkonvirágok.

A nagyobb cserepes virágokról is gondoskodjon. Tisztítsa ki az oleandert és az angyaltrombitát, a felső földréteget pótolja friss humusszal. A begóniagumót tegye cserépbe, földjét tartsa nedvesen és hajtassa ki az ablakpárkányon.

Melegigényes nyári virágok is kihajtanak a lakásban. Vessen dália-, oroszlánszáj-, őszirózsa-, petúnia-, rézvirágmagot; ablaküveg mögötti, közvetlen napfényt, meleget, nedvességet igényelnek. A déli napfénytől óvni kell őket. Gyakran szellőztessen, hogy a fiatal növények edződjenek, de ne csináljon kereszthuzatot!


V. Milyen tennivaló van még?

Hamarosan kihajt a gyep is. Gereblyézze ki a száraz fűszálakat, lombot, mohát, így elegendő levegőhöz jut. Az egészséges növekedést segíti a vékonyan leterített komposzt és kevés algamész. A lemetszett ágat, lombot, kerti hulladékot magas ágyás készítésére használhatja.


VI. Természetes növényvédelem

• Gyümölcsfa és -bokor vásárlásánál ügyeljen a lisztharmat- és rozsda-ellenállóságra. Lisztharmatra hajlamos fajtánál előzőleg vágja le a csúcságakat.
• A kártevő (pl. atka) ellen permetezzen a gyümölcsbokrokra gilisztaölő varádicsteát.
• A gombabetegségek megelőzésére márciustól locsolja az ágyásokat zsurlólével.
• A fokhagyma megelőzi a gombafertőzést, ültessen az eper- és a rózsabokrok közé.
• Termesszen vegyeskultúrában vöröshagymát és sárgarépát, így elűzi a kártevőket.
• Ahol sok a csiga, ki kell takarítani a talajtakarót. Gereblyézze át az ágyást, végül simítsa el a felső réteget. A meztelen csigák a porhanyós földben nem találnak búvóhelyet, így a hideg éjszakákon megfagynak.


VII. A díszkertben

Márciusban kezdődik a legtöbb évelőnövény és bokor ültetési ideje. Ha késő ősszel vagy télen nem szórt szét trágyát, ezt most bepótolhatja: a rózsáknak, évelőknek, díszcserjéknek a következő hónapokban tápanyagra van szükségük.

A virághagymákról sem szabad elfeledkezni. Ezeket tavasszal kell átültetni. Gyökérrel vagy földlabdával ássa ki, majd azonnal ültesse el őket a kiszemelt helyre, takarja be földdel és öntözze meg. Ha az átültetés borús, nedves időben történik, a növény nem károsodik és gyorsan gyökeret ereszt.


A rózsák ültetése, metszése, trágyázása

Most ideális a rózsa-ültetés, mert a talaj már nem fagyos. Ügyeljen arra, hogy a gyökerek elegendő nedvességhez jussanak és a nemesítő oltás helye 5 cm földdel legyen befedve. A rózsáknak napos, állandó helyre van szükségük. Sötét helyen hamar megbetegszenek. Ha már nincs kemény fagy, távolítsa el a rózsaágyásokról a téli védőtakarót.

VIII. A legfontosabbak címszavakban

Vetés: melegágy – metélő-, tépősaláta, hónapos retek, májusi répa, korai káposzta, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, padlizsán, dinnye, bazsalikom, majoránna, levendula, kakukkfű, rozmaring, izsóp, citromfű, kapor, borágó, turbolya, zsázsa, nyári virágok.
Szabadban – bab, spenót, sárgarépa, vöröshagyma, paszternák, télispárga, zöldborsó, petrezselyem, petrezselyemgyökér.

Ültetés: melegágy – saláta, karalábé, begónia, dália előhajtatása. Szabadban – korai burgonya, csicsóka, rebarbara, torma, fokhagyma, citromfű, metélőhagyma, télispárga, évelők, liliomhagyma, rózsa, díszcserjék, kúszónövények, gyümölcsfák, -bokrok, borszőlő

Gondozás: A melegágyást fagy esetén befedni, meleg napon szellőztetni. A zöldségágyást és törzskorongot komposzttal, trágyával beszórni. A konyhakertben a szigetelőtakarót részlegesen eltávolítani. Utolsó metszési munkálatok, rózsák metszése. Évelő ágyások kitakarítása, gyep szellőztetése. Balkon- és cserepes virágok átültetése.

IX. A hónap bio-ötlete

Teremtsen a kertben életteret hasznos rovaroknak; e célt szolgálhatja kőrakás, rőzserakás, lombtakaró a bokrok alatt. Így számtalan természetes segítőtársat nyer a kártevők ellen.


J. Zs. Forrás: Idea.hu
avatar
Admin
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 111
Age : 55
Registration date : 2008. Jan. 05.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.nikosz.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Konyhakert

Témanyitás  Admin on 2008-01-21, 22:02

istvan írta:Végre egy téma, amihez értek is.
Kertészkedéssel töltöttem el az életem, ma is csinálom és ez a hobbim is.
Szervezzetek egy találkozót, én is ott leszek.
Dr. Gergely István
e-mail: dgistvan@fibermail.hu

Kedves István!
Én benne vagyok a dologban, remélem egyre többen csatlakoznak a rovathoz és lehet szervezni talán egy találkozót egy jó kis eszmecserére. Én még azt is megkockáztatom, hogy lehetne egy olyan kampányt szervezni, hogy a feleslegessé vált virágpalántákat el lehetne ültetni a közterekre, ezzel is színesebbé és vonzóbbá teni településünket.
avatar
Admin
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 111
Age : 55
Registration date : 2008. Jan. 05.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.nikosz.hu

Vissza az elejére Go down

Nagyapáink kertjéből

Témanyitás  Admin on 2008-01-21, 16:04

Felmenőink nem olvastak szakkönyveket, nem néztek ökoműsort a tévében, nem böngészték a világhálót. De már gyerekkoruktól fogva minden tudást és tapasztalatot magukba szívtak, amit őseik a földről, közvetlen környezetükről, a növényekről és állatokról tudtak. Józan paraszti ésszel gondolkodtak, dolgoztak - és éltek.
A hagyományos kertészkedés ősi fortélyait kiválóan hasznosíthatjuk, ha konyhakertet alakítunk ki magunknak. Nem elsősorban azért, hogy olcsóbban jussunk répához, retekhez vagy fokhagymához - hiszen, aki csinálta már, tudja, bizony költséges hobbi a kertészkedés. Mégis egyre többen látnak neki, egyrészt mert nagyszerű kikapcsolódás, jót tesz az alakunknak, és a termés összehasonlíthatatlanul finomabb, mint amit egy bevásárlóközpontban sóznának ránk. Ráadásul arról a salátáról, amit magunk vetettünk és takarítottunk be, pontosan tudjuk, mit tartalmaz. Ha nem használtunk vegyszert, akkor tuti bio.

Hol legyen?

Konyhakertnek napsütötte, széltől védett helyet válasszunk, olyat, ahol közel a vízvételi lehetőség. Nagy fák gyökérzete közelében ne termesszünk semmit. A parcella bármilyen alakú lehet, legjobb, ha négyzet vagy téglalap forma. Az ágyások közt mindenképpen alakítsunk ki ösvényeket, középen legalább 90 cm szélest, hogy talicskával is közlekedhessünk. A gyomok távoltartása érdekében az ösvényre terítsünk fakéregaprítékot.

Tipp: az apró gyomok a tészta- vagy krumpli forró főzővizével könnyen elpusztíthatók

Zöldségfélék termesztéséhez szinte bármilyen kerti talaj alkalmas. Ősszel ássuk föl a földet, és forgassunk bele érett komposztot. Homokos talajt szerves anyaggal kell dúsítanunk. Hasznos, ha megjelöljük, mit hová ültetünk, ideális sorjelzők a kiürült vetőmagos tasakok. Kerti csap, tömlő nélkülözhetetlen a konykert közelében. Igyekezzünk összegyűjteni az esővizet is, - ez nem kerül pénzbe - de a tartályt fedjük le, hogy kórokozók ne telepedhessenek meg benne.

Tipp: Egy konyhakert művelésénél sokat kell hajolgatni. Könnyebb, ha fából készült oldalfallal megemeljük az ágyásokat.

Mielőtt az egész kertet felásnánk, gondoljuk át, mennyi időnk lesz a növényekkel foglalkozni. Egy 10 négyzetméteres ágyásra legalább heti fél napot kell szánnunk. Ekkora felületen többféle zöldség is termeszthető, de csak legfeljebb két személyre elegendő mennyiségben. 50 négyzetméteren egy kisebb család teljes szükséglete megtermelhető, sőt még télire is jut belőle.


Hagyományos konyhakert elképzelhetetlen virágok nélkül. Ültessünk hát falusi kertekbe való, élénk színű vagy illatos virágokat, például körömvirágot, törökszegfűt, törpedáliát, lángvirágot az ágyások köré. Konyhakert elképzelhetetlen fűszernövények nélkül, mindenképpen telepítsünk zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot a kertünkbe.
A konyhakerti talaj csak akkor terem, ha trágyázzuk. Új konyhakert kialakításánál 10 négyzetméterenként legalább 50 kg trágyát kell a talajba forgatni. Mindig kellően érett trágyát kell használni - frisset soha - , mégpedig ősszel.

Csábítsunk hasznos rovarokat a veteményesbe, amelyek elpusztítják a levéltetveket, hernyókat és más konyhakerti kártevőket. A hasznos rovarok számára a legvonzóbb a körömvirág, a sarkantyúka, a kapor, a koriander, az ángyélika és a pillangóvirág.


Sünik, katicák

Bővebb lesz a termés, ha méheket és pillangókat is a kertbe csalogatunk. Miközben a virágok porával és nektárjával táplálkoznak, számos növény beporzását segítik. Gazdag nektárforrás az évelő mályva, cickafark, orbáncű és a tatárvirág. Illatos növény a kakukkfű, rozmaring, levendula, zsálya, citromfű, kamilla, de hasznos a napraforgó is. A fák közül a hárs, gesztenye és akác, a bokor félékből a kúszómálna és a feketeszeder csalogatja leginkább a hasznos rovarokat.

A sündisznók fő táplálékai a csigák, férgek és rovarok. Teremtsünk a sünök számára otthont a kertben téli szállás létesítésével. Fontos, hogy tudjanak inni: tegyünk ki nekik rendszeresen vizet. Tejet ne adjunk nekik, megisszák, de nem tesz jót nekik.

Farönkökből építsünk 30-50 cm magas rakást, a belsejében alakítsunk ki egy bejárattal ellátott üreget. Béleljük ki avarral. A rakást lomblevelű fa, vagy fal esőárnyékába építsük, a sünök ugyanis a meleg, száraz vackot kedvelik. Jutalmazzuk meg néha ezeket a hasznos kis kártevőpusztítókat az üregük közelében elhelyezett almaszeletekkel.

A katicák is jó szövetségeseink a kártevők elleni küzdelemben, egy-egy bogár naponta akár ötven levéltetvet is felfalhat. Telepítsünk néhány csalántövet a kertbe, mivel olyan levéltetű lakik rajta, amely más növényre nem megy át, viszont a katricák kedvenc csemegéje.


A katicabogarak télire az avar alá, a ház, a garázs zugaiba, kőfalak repedéseibe bújnak a hideg elől. Némelyik beköltözik a meleg lakásba, és a szobanövényeken telel át. Tavasszal kikelnek az eleinte fekete, majd kékesszürke alapszínű, sárga foltos lárvák, amelyek ugyancsak levéltetvekkel táplálkoznak. Ne bántsuk őket, hiszen belőlük lesznek a kedves, fekete pöttyös, cinóberpiros bogarak.

Igen hasznos lehet a kertben egy kis tó is, ahová békák, varangyok, szitakötők és más légivadászok özönlenek és szorgosan pusztítják a növényeinket fenyegető rovarokat és lárváikat.


Őszi teendők a veteményesben
- A tavaszi érésű fűszernövényeket - turbolya, petrezselyem - vessük szabadföldbe és fagyálló termesztőedényekbe.
- Hűvösebb tájakon kiültethetjük a tavaszi káposztát.
- A korai termésért vessük el a lóbabot, tavaszi káposztát, sárgarépát és fejes salátát bura alá.
- Ültessünk fokhagymát, ha ilyenkor tesszük, bőségesebb termésre számíthatunk.
- Október elején a parajt is elvethetjük, áttelelés után, már tavasszal szedhető.Forrás:

Nana.hu
avatar
Admin
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 111
Age : 55
Registration date : 2008. Jan. 05.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.nikosz.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Konyhakert

Témanyitás  istvan on 2008-01-21, 15:11

Végre egy téma, amihez értek is.
Kertészkedéssel töltöttem el az életem, ma is csinálom és ez a hobbim is.
Szervezzetek egy találkozót, én is ott leszek.
Dr. Gergely István
e-mail: dgistvan@fibermail.hu

istvan
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 61
Registration date : 2008. Jan. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Konyhakert

Témanyitás  Admin on 2008-01-21, 14:57

Különös jelentősége van a tavasznak a kertész életében is. A tavasz a vegetáció kezdete, a növények fejlõdésének origója. A hosszú és zord tél után érkezik meg, sokszor hirtelen, váratlansággal tör ránk a hosszú várakozás után. Aki ilyenkor megkésik a kerti munkákkal, az egész évben szenvedi a mulasztását: a vetés, a palántázás, a metszés, a permetezés nem tûr halasztást, akkor kell elvégezni, amikor annak az optimális ideje van. Ha késünk, akkor munkánk eredményessége csökken! Tavasszal a kertésznek mindkét keze tele van munkával, ezért érdemes tervet készíteni arról, hogy mit, milyen sorrendben, hogyan végezzünk el, hogy a nyár és az õsz folyamán sok és kiváló minõségû gyümölcsöt, zöldségfélét, virágot, szõlõt tudjunk betakarítani a magunk és családunk örömére. Ebben a rovatunkban konyhakerti és a gyümölcsös gyakorlati dolgaival foglalkozunk.


A hozzászólást összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2008-01-21, 15:47-kor.
avatar
Admin
Admin
Admin

Hozzászólások száma : 111
Age : 55
Registration date : 2008. Jan. 05.

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.nikosz.hu

Vissza az elejére Go down

Re: Konyhakert

Témanyitás  Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.